Το νέο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης περιλαμβάνει μεταξύ των προτεραιοτήτων του την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και την επαν-ειδίκευσή του.
Στις 10 Σεπτεμβρίου στον χώρο εκδηλώσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Περίπτερο 7) της 86ης ΔΕΘ, με πρόσκληση του κ. Νίκου Παπαθανάση , Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διεξήχθη πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: Επένδυση προς ένα βιώσιμο μέλλον
Ομιλητές ήταν : ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο κ. Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο κ. Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο κ. Κωνσταντίνος Νιάφας, Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεν. Δ/νση Περιφερειακής & Αστικής Πολιτικής.
Το συντονισμό της συζήτησης και την παρουσίαση του προγράμματος ΕΣΠΑ – ΔΑΜ πραγματοποίησε ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Ο Κωστής Μουσουρούλης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε καταρχάς στην παγκόσμια συγκυρία που οδηγεί την εξαρτημένη Ευρώπη να αυτονομηθεί ενεργειακά από την Ρωσία άμεσα. Όπως υπογραμμίζει ..." Η απόφαση να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων ρύπων και να κινητοποιήσει τεράστιους οικονομικούς πόρους για να το επιτύχει, αποδείχτηκε προφητική. Και σίγουρα όχι ευκαιριακή, αφού η Ευρώπη προωθεί “πράσινες” πολιτικές εδώ και 30 χρόνια."
" Η στήριξη των περιοχών που αναπτύχθηκαν χάρη στην καύση άνθρακα και, συνεπώς, επηρεάζονται περισσότερο από άλλες, ήταν μια αυτονόητη απόφαση απορρέουσα από τις θεμελιώδεις αξίες της".
Στη συνέχεια εστίασε την προσοχή του στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης αλλά και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά τα οποία ηλεκτροδοτούνται κυρίως από πετρελαϊκούς σταθμούς.
Αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που είναι η υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής ώστε η μετάβαση των περιοχών αυτών να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, αναπτυξιακά αποτελεσματικό και προστατευτικό για το περιβάλλον.
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι ..." Πρακτικά πρόκειται για άθροισμα πολλών μεταβάσεων: Ενεργειακή μετάβαση, για την υποκατάσταση με νέες πηγές παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας· Περιβαλλοντική μετάβαση, για την απορρύπανση και την αποκατάσταση των εδαφών εξόρυξης· Κοινωνικοοικονομική μετάβαση, για τη διαφοροποίηση και την ανθεκτικότητα του παραγωγικού προτύπου κ.ό.κ."
Για ολόκληρη την ομιλία δείτε το αρχείο.
Για το βίντεο της ομιλίας δείτε εδώ.