Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ενημερωτικές  συναντήσεις του Κωστή Μουσουρούλη στην Φλώρινα και στο Αμύνταιο με εκπρόσωπους της αυτοδιοίκησης, φορείς, επιχειρηματίες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Την Κυριακή 19/12/2021, ο Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, πραγματοποίησε ενημερωτικές  συναντήσεις στην Φλώρινα και στο Αμύνταιο με εκπρόσωπους της αυτοδιοίκησης, φορέων, επιχειρηματίες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, υποψήφιους επενδυτές, εργαζόμενους και άνεργους, με τη συμμετοχή του βουλευτή κ. Γιάννη Αντωνιάδη και του δημάρχου Φλώρινας, κ. Βασίλη Γιαννάκη.

Στόχος ήταν η παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού νόμου του Κράτους για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές όπως και η ενημέρωση σχετικά με τις νέες προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται για τους επιχειρηματίες και τους υποψήφιους επενδυτές.  

 Ο βουλευτής της Π.Ε Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, στην ομιλία του, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται με μοναδικό στόχο την παρότρυνση των επιχειρηματιών και των υποψήφιων επιχειρηματιών που ζουν και δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην Π.Ε. Φλώρινας έτσι ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν από τα προνόμια και τις ιδιαίτερα υψηλές επιχορηγήσεις που δίνει το νομοσχέδιο για την δίκαιη μετάβαση. Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα δίκτυο υγιών επιχειρήσεων που θα δώσει πνοή και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή για την μεταλιγνιτική περίοδο. Τέλος ο κ. βουλευτής δεσμεύτηκε για την επεξεργασία και την ενσωμάτωση των προτάσεων των τοπικών φορέων στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου.

Ο Κωστής Μουσουρούλης παρουσίασε το πλάνο της κυβέρνησης για την Δυτική Μακεδονία και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων και οι επιχειρηματίες.

Διευκρίνησε καταρχάς πως..." Η απολιγνιτοποίηση είναι διαφορετική, από τη δίκαιη μετάβαση. Η απολιγνιτοποίηση είναι μια ενεργειακή διαδικασία, η οποία είναι αποτέλεσμα της σταδιακής διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος της χώρας σε βάρος του λιγνίτη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι μια πολιτική απόφαση, είναι, μια ενεργειακή επιλογή, η οποία έχει συστημικά χαρακτηριστικά."

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παραγωγική διάσταση επισημαίνοντας ότι ..." Αυτός ο παραγωγικός μετασχηματισμός θα βασιστεί στην καθαρή ενέργεια, στη βιομηχανία, γιατί η περιοχή είναι βιομηχανική περιοχή, και πρέπει να σταθεί σε βιομηχανικές δραστηριότητες, στην έξυπνη αγροτική παραγωγή, στο βιώσιμο τουρισμό και πάνω από όλα στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση. Γιατί και εδώ, να ανοίξω μια παρένθεση, τα προϊόντα που δεν ενσωματώνουν τεχνολογία δεν ανταποκρίνονται κατάλληλα στη διεθνή ζήτηση."

Σε σχέση με τους πόρους του προγράμματος ..."η Δυτική Μακεδονία μόνο από το δικό μας πρόγραμμα έχει περίπου 1 δισ., 63% του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι με το μεταβατικό πρόγραμμα, ήδη "τρέχουν" δράσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε θεαματικά αποτελέσματα, π.χ..." 2 προγράμματα με τα οποία ..."Υφιστάμενες επιχειρήσεις που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα ή έχουν τις ανάγκες, μπορούν να προσλάβουν αμέσως προσωπικό, 5400 θέσεις εργασίας."

Για να παρακολουθήσετε όλη την ενημερωτική εκδήλωση πατήστε εδώ.